Header Mineral Wool Association

Geluidsisolatie

Ongewenst geluid of lawaai belemmert je privacy, verhoogt de irritatie en is vaak slecht voor je gezondheid. Geluidsoverlast kan variëren van een groeiende irritatie tot en met het ontstaan van serieuze lichamelijke schade en zelfs verlies van het gehoor. Thuis en op het werk lijden miljoenen Europeanen lijden aan de gevolgen van blootstelling aan lawaai boven de 65 dB. De kosten voor de behandeling van dergelijke gezondheidsproblemen die direct gerelateerd zijn aan geluid loopt in de vele miljoenen Euro's per jaar.

Door de structuur van minerale wol isolatie is dit een uiterst effectieve barrière tegen lawaai. De Europese minerale wolindustrie heeft een reeks van minerale wol producten die helpen bij het beter beheersen van geluid, waaronder akoestische plafondtegels, dak-, wand- en vloer-(geluid)isolatie en absorptie-oplossingen. Deze producten worden gebruikt in allerlei instellingen - van kantoren, openbare gebouwen en woningen tot en met ziekenhuizen, laboratoria en industriële installaties.

Het niveau, de duur en de frequentie zijn de drie factoren die mensen beïnvloeden bij de ervaring van geluid. Geluidsniveaus worden uitgedrukt in decibel (dB). De volgende tabel geeft het niveau van de algemeen voorkomende geluiden:

Geluidsniveaus
100 dB vliegveld
90 dB spoorweg
80 dB industriële werkomgeving
70 dB drukke autoweg
60 dB bedrijvig kantoor
50 dB woonkamer met TV of muziek
40 dB rustige kantoor
30 dB slaapkamer
20 dB muziek studio

Effectieve geluidsisolatie voorkomt dat geluid wordt overgebracht van de ene kamer naar de andere. Het staat ook bekend als geluidsreductie. Het vermogen van muren, wanden of vloeren om de doorgang van geluidenergie door hen te weerstaan wordt grotendeels bepaald door vier factoren:

  • Het geluid absorberend vermogen;
  • De massa van een bouwelement;
  • Structurele isolatie van elementen in het gebouw;
  • De transmissie van geluid

Een stevige langdurende regenbui kan voor aardig wat geluidoverlast in huis zorgen, als het platte dak niet met minerale wol is geïsoleerd.