Header Mineral Wool Association

Duurzaamheid

De glaswol en steenwol industrie maakt gebruik van duurzame natuurlijke hulpbronnen. Het maakt niet uit waar je bent op onze planeet, je bent nooit ver van zand en steen. Silica zand is een van de meest beschikbare soorten zand op de aarde, terwijl basalt en dolomiet behoren tot de meest voorkomende soorten vulkanisch gesteente is.

Duurzaam heid Picture

Hoewel de samenstelling van zand varieert, silica is de meest voorkomende soort. De typisch vorm van silica, ook wel kwarts zand genoemd, maakt het uitermate geschikt voor industrieel gebruik. Silica wordt vooral gebruikt bij de productie van glas en glaswol. Door de natuur wordt er jaarlijks meer zand opgewekt dan er wordt gebruikt door de mensheid voor de productie van glas en glaswol. Bovendien wordt een steeds groter percentage van de glaswol gemaakt van gerecycled glas.

Duurzaam heid Picture Steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente, meestal van basalt of dolomiet. Een steeds groter deel van steenwol is gemaakt van gerecycleerd materiaal, die dan wordt geperst in de vorm van briketten. Die gerecyclede steenwol komt als afval zowel uit het productieproces als van de bouwplaats waar het wordt ingezameld. Bij de productie van steenwol wordt ruim 40% gerecyclede grondstof ingezet.

De producenten van steenwol en glaswol isolatie hebben robuuste maatregelen genomen om hun behoefte aan natuurlijke hulpbronnen te verminderen. Zowel de opwerking van afval als de recycling van grondstoffen is al lang een integraal onderdeel van het steenwol en glaswol productieproces.

De andere belangrijke natuurlijke bron voor de productie van minerale wol is water. MWA leden investeren in onderzoek en ontwikkelingen, die hebben geleid tot een aanzienlijke afname van het  waterverbruik. Bijvoorbeeld het gebruik van gesloten water systemen in de productie, om het lozen van water met hoge temperaturen te verminderen is een belangrijke innovatie van de aflopen jaren.

Omdat duurzame minerale wol is gemaakt van gesmolten glas, steen of slakken, die wordt gesponnen tot een vezelachtige structuur hebben al onze producten een duurzame en bijzondere combinatie van thermische, akoestische en brandwerende eigenschappen die geen enkel ander isolatiemateriaal kan evenaren. Ook de levensduur van minerale wol is een belangrijke troef!

Meer informatie over de duurzaamheid van minerale wol, is the vinden in het Eurima Duurzaamheidsrapport (enkel beschikbaar in het Engels).