Header Mineral Wool Association

Bij MWA-producenten van glaswol, steenwol en cellenglas staan gezondheid en veiligheid voorop

Bij de productie en het gebruik van minerale isolatie staan gezondheid en veiligheid voorop. Daarbij bewaakt het EUCEB-certificatieschema (European Certification Board for Mineral Wool Products) dat producten die geproduceerd worden door de bij MWA aangesloten fabrikanten ruim voldoen aan alle gestelde gezondheidseisen. “Wij verstrekken bovendien adviezen en richtlijnen aan onze klanten om zo comfortabel te kunnen werken met onze producten”, aldus Koen Slos van de Mineral Wool Association (MWA) Benelux. 

Glaswol en steenwol niet gevaarlijk

Minerale isolatie heeft niet voor niets een registratie van REACH, vervolgt Slos. “In deze EU-regelgeving is bepaald dat minerale isolatie geen schadelijke stoffen bevat.” Dat ontslaat ons echter niet van de plicht om onze isolatieproducten continu te monitoren om de hoogste standaarden te waarborgen. “Jeuk of irritatie kan zich voordoen, echter minerale isolatie is een gezond, veilig en natuurlijk product. De minerale wolvezels zijn bovendien bio-oplosbaar, waardoor na inademing geen vezels in de longen
achterblijven.” 

Gebruiksvriendelijk 

Met de toenemende aandacht voor isoleren in Nederland en België is het dan ook van belang om te benadrukken dat het gebruik van minerale isolatie veilig is. “Isoleren is de goedkoopste en meest effectieve manier om energie te besparen. Minerale isolatie is echter meer dan dat, het zorgt voor een veilig en comfortabel binnenklimaat”. Toch kunnen mensen enige irritatie aan de huid ondervinden bij het plaatsen van minerale isolatie. Goede communicatie vanuit de fabrikant en het daadwerkelijk opvolgen van de richtlijnen kunnen dit helpen voorkomen. “Daarom plaatsen wij pictogrammen op onze verpakkingen die onder andere aangeven dat het verstandig is om bij het verwerken een stofmasker en handschoenen te dragen. Zo zorgen we ervoor dat iedereen comfortabel met onze producten kan werken”. 

Milieu 

Kijken we naar de impact van minerale isolatieproducten op het milieu, dan kennen deze producten allereerst een lage milieubelasting, aldus Slos. “Minerale isolatie wordt geproduceerd uit bijvoorbeeld de niet schaarse materialen, zand, steen en gerecycled glas. Het kenmerkt zich door een lange levensduur en kan gerecycled of hergebruikt worden. 

Lees meer over dit onderwerp in de MWA-position paper Gezondheid

Bij MWA-producenten van glaswol, steenwol en cellenglas staan gezondheid en veiligheid voorop:
Persbericht in pdf.

Noot voor de redactie: 

Voor meer informatie kun tu contact opnemen met mw. A. Kap via info@mwabenelux.or g en tel. +31 6 36 53 26 46 

Over MWA 

De Mineral Wool Association Benelux (MWA) werd in 1987 opgericht als samenwerkingsverband van Belgische en Nederlandse producenten van glaswol en steenwol, ook wel minerale wol genoemd. De huidige leden-bedrijven zijn Knauf Insulation, ROCKWOOL B.V., Saint-Gobain ISOVER en URSA Benelux. Tevens is Pittsburgh Corning, producent van cellenglas, “Foamglas”, geassocieerd lid. 

MWA promoot de voordelen van isoleren met minerale isolatie op het vlak van thermische kwaliteit, geluidscomfort, brandveiligheid en duurzaamheid. De associatie is betrokken in allerlei organisaties op producttechnisch en beleidsniveau. Ze participeert in overlegorganen over de bouw, neemt deel aan overleg op het terrein van standaardisering, ondersteunt onderzoek en technologische verbeteringen, publiceert in vakbladen en presenteert op colloquia